financieel

Hypotheek 
U kunt het beste in een vroegtijdig traject al een toetsing laten doen bij een Spaanse bank of hypotheekadviseur. In vrijwel alle gevallen financiert de bank een 2e woning niet volledig, waardoor u eigen spaargeld moet inbrengen.

Maximale hypotheek
In bijna alle gevallen zal bij het financieren van uw spaanse woning inbreng van eigen geld nodig zijn. De bank verstrekt meestal tot ongeveer 80% van de getaxeerde waarde. In bepaalde gevallen kan het mogelijk zijn om de woning tot 90% te financieren, bijvoorbeeld bij een variabele rente.

Hypotheekrente

De meeste spaanse banken bieden vooral eenjarige rentevast tarieven aan (gebaseerd op de euribor). Diverse rentevast periodes zijn ook mogelijk.

Aflossingsvormen
De aflossing van de hypotheek wordt meestal aangeboden op basis van een annuïteitenlening (vaste maandtermijn bestaande uit rente en aflossing) of d.m.v. een kapitaalverzekering.  Daarnaast is een aflossingsvrije lening tot 70% van de getaxeerde waarde ook mogelijk.

Hypotheek op uw spaanse woning: een voordeel
Een hypotheek op uw spaanse woning kan belastingvoordeel opleveren. Bestaat de erfenis uit een spaanse woning dan betaal je in Spanje veel belasting. Maar als de woning belast is met een hypotheek is de belastingheffing bij overlijden voor erfgenamen een stuk lager. Daarnaast is de vermogensbelasting in Spanje lager als de woning belast is met een hypotheek.

Tip:
Zorg ervoor dat u voorafgaand aan de aankooponderhandelingen op de hoogte bent met de bij u passende financieringsmogelijkheden. Laat de bank dit vooraf toetsen. Een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst (contrato de reserva /contrato de compraventa) is aan te raden.

Fiscaliteiten
Als 2e woningbezitter krijgt u in Spanje te maken met diverse belastingvormen, zoals belasting over inkomen, overdracht, verkoopwinst, vermogen en bij overlijden. Daarnaast zijn er ook lokale heffingen. In Spanje is sprake van vermogensbelasting, de 2e woning valt onder het vermogen.

De nederlandse inkomstenbelasting is gebaseerd op het boxenstelsel. Dat betekent dat de waarde van de tweede woning in geval van particulier bezit tot het vermogen in box 3 behoort. Boven de vermogensvrije drempel betaalt u over de waarde (in economisch verkeer) een rendementsheffing van 1,2%.

Nederland heeft ten aanzien van inkomen en vermogenswinsten uit een tweede woning met Spanje een belastingverdrag gesloten waarmee de heffing van dubbele inkomstenbelasting wordt voorkomen. Voor wat betreft de successierechten ontbreekt een verdrag ter verdeling van heffing.

Verzekeringen
Het is verstandig om de woning in Spanje te verzekeren (niet verplicht). Het is eenvoudig om deze verzekering ter plekke bij de bank of rechtstreeks bij een spaanse verzekeraar aan te vragen.
Voor wat betreft de verzekeringen in Nederland, zoals lopende rechtsbijstand, aansprakelijkheid, ziektekosten dient u goed te informeren naar de voorwaarden die gelden voor schade in Spanje.

De 2e woninghypotheek Lees verder