financieel

Hypotheek
Bij de meeste hypotheekaanbieders in Nederland kunt u ook terecht voor een hypotheek op uw 2e woning (of recreatiewoning) in Nederland. Dat betekent overigens niet dat u bij elk bankfiliaal hiervoor terecht kan of de juiste adviseur te spreken krijgt. Vaak is hiervoor een aparte landelijke afdeling bij een bank ingericht.  

De hypotheekmogelijkheden zijn meestal afhankelijk van het woningtype, zoals steen/kunststof, gebouwd op fundering, wel/geen recreatiewoning, bestaand/nieuwbouw. Hoe duurzamer de woning gebouwd is, hoe beter de hypotheekmogelijkheden.

Maximale hypotheek
Dit is afhankelijk van het woningtype. Dat kan variëren van een eengezinswoning/villa tot een recreatiewoning op een park. Daarnaast kan de verstrekking ook variëren bij nieuwbouw of bestaande bouw.
De hypotheekverstrekking loopt uiteen van 75% tot 100% van de waarde/aanschafprijs. Dat betekent dat veelal gevraagd wordt om eigen geld in te brengen. Dat kan door middel van uw spaargeld of het benutten van de overwaarde op uw eigen woning.

Aflossingsvormen
De bank zal een minimale aflossing als voorwaarde stellen, bijvoorbeeld d.m.v. een annuïteit/lineaire lening.

Hypotheekrente
Nagenoeg alle rentevormen die voor een hypotheek eigen woning worden aangeboden zijn ook mogelijk voor een 2e woning. De rentetarieven liggen doorgaans wel 0,5%-1% hoger dan bij eigen woningen.


Fiscaliteiten
De Nederlandse inkomstenbelasting is gebaseerd op het boxenstelsel. Dat betekent dat de waarde van de tweede woning in geval van particulier bezit behoort tot het vermogen in box 3. Boven de vermogensvrije drempel betaalt u over de waarde (in economisch verkeer) een rendementsheffing van 1,2%. De hypotheekrente voor een hypotheek op uw 2e woning in Nederland is niet fiscaal aftrekbaar.

Naast deze heffing in box 3 kunt u als 2e woning bezitter te maken krijgen met heffingen, zoals, belasting over onroerende zaak (woning), forensenbelasting, toeristenbelasting en gemeentelijke belastingen.

Een 2e woning kan worden aangekocht samen met een familielid of vriend(in), maar natuurlijk ook samen met uw partner. In alle gevallen is het verstandig om uw plannen te bespreken met een notaris.

Verzekeringen
Er zijn zeer geschikte ‘recreatiewoning verzekeringen’ te krijgen. Er zijn diverse verzekeringen beschikbaar voor uw 2e woning . Sommige rechtsbijstandverzekeringen bieden ook hulp bij geschillen tussen eigenaar en huurder.

 

De 2e woninghypotheek Lees verder